1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

عباس عبدی: شورای نگهبان باید خودش را رد صلاحیت کند

۱۳۸۸ تیر ۱, دوشنبه

سه میلیون رأیی که سخنگوی شورای نگهبان می‌گوید سرنوشت انتخابات را تغییر نمی‌دهد، از کجا آمده است؟ عباس عبدی بر این نکته دست گذاشته و می‌گوید کسانی که سه میلیون رای را جابه جا می‌کنند از پس سی میلیون رای هم برمی‌آیند.

https://p.dw.com/p/IWRN
آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان - او از تعیین‌کنندگان اصلی "صلاحیت‌ها" است
آیت‌الله جنتی، دبیر شورای نگهبان - او از تعیین‌کنندگان اصلی "صلاحیت‌ها" استعکس: iran news agency

عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد که در ۵۰ شهرستان، تعداد شرکت‌کنندگان در انتخابات بیش از صددرصد واجدین شرایط رأی‌دهی بوده که این به حدود سه میلیون رای مربوط می‌شود و تاثیری در نتیجه انتخابات ندارد.

عباس عبدی تحلیلگر سیاسی و مشاور مهدی کروبی می‌گوید شورای نگهبان باید پاسخ دهد که ناظرانش کجا بوده‌اند که این سه میلیون رای به صندوق ریخته شده. به گفته‌ی وی کسانی که سه میلیون رای را جابه جا می‌کنند می‌توانند سی میلیون رای را هم جابجا کنند.

عباس عبدی
عباس عبدیعکس: DW

با عباس عبدی مصاحبه کرده‌ایم:

دویچه‌وله: آقای عبدی آیا صحبت آقای کدخدایی می‌تواند به منزله‌ی یکجور عقب‌نشینی از جانب شورای نگهبان تلقی شود؟

عباس عبدی: تا وقتی انتخابات را تایید می‌کنند، نه! چون این یک عقب‌نشینی برای جلو رفتن است. تأثیری در سرنوشت انتخابات ندارد! شاکیان که نمی‌گویند اشکال فقط این سه میلیون است، اینها اصلاً قصدشان این نیست. این رقم مربوط به صندوق‌هایی است که مشارکت بالای صد در صد داشته‌اند و یک مشت نمونه‌ی خروار است. آنجاهایی هم که به صددرصد نرسیده بخش عظیم‌اش همین طور است.

این تازه یک بخش از اشکالات است. ده تا اشکال دیگر هم وجود دارد. شورای نگهبان یکبار بخاطر شام دادن در یکی از دوره‌های انتخاباتی مجلس، کل آن انتخابات را باطل کرد. چه طور حالا می‌گوید این سه میلیون تاثیری در سرنوشت انتخابات ندارد؟ بنابراین این یک مصداق است برای آنکه شورای نگهبان را آن طرف صالح به رسیدگی نمی‌دانند. آنها معتقدند که این شورا جهت‌گیری دارد و رسیدگی‌شان هم فایده ندارد. اگر چنانچه یک‌ذره آراء بیشتر بود ولی طرف دیگر انتخاب شده بود، تا حالا صدبار این انتخابات را باطل اعلام کرده بود. چه طور سه میلیون رای، تازه سه میلیونی که اینها به آن رسیدند، در نتیجه‌ی انتخابات تاثیر ندارد ؟ این یک روند است و فقط همین. بقیه‌اش هم اضافه کنند، بیشتر از این ارقامی می‌شود که الان اعلام شده.

همین که شورای نگهبان قبول کرده است که تا الان سه میلیون تخلف انتخاباتی صورت گرفته، آیا همین نمی‌تواند دستاویزی بشود برای فشار بیشتر برای ابطال انتخابات؟

دیگر احتیاج به فشار بیشتر نیست. آنها باید خودشان عقل‌شان برسد و انتخابات را ابطال کنند. این‌که دیگر کاری ندارد. چیز پیچیده‌ای نیست. حالا که دارند خودشان اقرار هم می‌کنند. سه میلیون رای جابجا شده، یکی دوتا نیست. کسی که سه میلیون می‌ریزد، سی میلیون هم می‌تواند بریزد، مشکل ندارد. اصلا باید اول یقه‌ی اینها را گرفت. همین‌هایی که سه میلیون رأی ریختند، همین‌ها را محاکمه کنند، تا من به شما نشان بدهم بیست میلیون بقیه‌اش از کجا جابجا شده است.

منظور این است که آیا راهکاری وجود دارد از نظر قانونی و در چارچوب قانونی، که بگویند حالا که شورای نگهبان خودش اعتراف کرده است که در بعضی صندوقها سه میلیون تخلف بوده، پس کل صندوقها باید یا بازشماری بشود یا ابطال.

شورای نگهبان باید اول علیه خودش اقرار کند که کجا بوده که این سه میلیون رای ریخته شده. شورای نگهبان که خواب نبوده، سر صندوقها بوده! بگوید کجا بوده. اول باید یقه‌ی خودش را گرفت. شورای نگهبان ناظر بعد از انتخابات نیست، ناظران خودشان را استصوابی تعیین می‌کنند، ازهیات اجرایی تا لحظه‌ی آخر در انتخابات هستند. اول باید بگویند اینها کجا بودند؟ آیا بدون اجازه‌ی ناظر شورای نگهبان صندوق پلمب می‌شود؟ تازه مجری‌اش را هم عملا این شورا تعیین کرده است. اصلا پیچ قضیه بالاتر از این حرفهاست. شورای نگهبان باید قبل از این که اصلا به انتخابات بپردازد، خودش را رد صلاحیت بکند.

مصاحبه‌گر: میترا شجاعی

تحریریه: رضا نیکجو

پرش از قسمت در همین زمینه